Walory oleju konopnego

Na rynku mamy bardzo szeroki dostęp do różnych typów olejów jadalnych, które różnią się bardzo walorami smakowymi, działaniem na organizm człowieka i zawartością cennych substancji. Temat jest rozległy, ale warto się nim zainteresować, ponieważ obecność olejów w naszej diecie jest sprawą naprawdę ważną. Część z nas lekceważy zagadnienie, a olejem jaki spożywamy najczęściej jest ten uzyskiwany z rzepaku.

I bardzo dobrze, ponieważ jest to olej smaczny i zdrowy, najlepszy do spożywania na surowo. Ale nie jest jedyny. Oprócz olejów, które można określić mianem standardowych (rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek), mamy też wiele innych.

Część z nich dociera do nas z krajów Azji. Dużym uznaniem wśród Europejczyków zaczyna się cieszyć olej sezamowy czy olej ryżowy. Już wcześniej doceniliśmy olej kukurydziany, który jest na dużą skalę wytwarzany również na Starym Kontynencie.

Za nimi idzie szeroka gama olejów niszowych, na przykład lniany czy rydzowy. Jest też nieco schowany w tyle olej z konopi. W gruncie rzeczy trzeba powiedzieć o dwóch wariantach oleju konopnego, które różnią się od siebie celem stosowania oraz ogólną charakterystyką.

Mamy typowo spożywczy olej z konopi zwyczajnych, który wybornie nadaje się do sałatek, surówek i generalnie jako składnik codziennej diety. Jest też olej z konopi indyjskich – doskonały jako naturalny kosmetyk, ale również znany z właściwości leczniczych. Trzeba jednak podkreślić, że w niektórych krajach jego sprzedaż jest zabroniona lub ściśle limitowana – wyłącznie na użytek placówek opieki zdrowotnej.